AJÁNLÁSOK

Wellness

Legyünk frissek, üdék, kívánatosak

Életmód

Gyógynövények

Betegségek

Táplálkozás

Wellnes Szállás

Testápolás

Utolsó kommentek

A gyógynövények áldásos hatásai – a levendula

2008.04.08. 04:28 welltina

Ez a szerény, de kedves küllemű virág nemcsak illatos - kellemes aromája nyugtat is.

Milyen is a levendula?

A növény 90 centiméteres magasságra is megnőhet, de törpeváltozatai is léteznek, amelyek csak 25 centiméter magasak. A levelek hosszúak, hegyesek, nagyon keskenyek, és a földhöz közel ágaznak el. A pici, csőszerű virágok hosszú kalászban, sűrű fürtökben nőnek, amelyek a szárat a csúcstól kb. 10 centiméteren át borítják.


Gyógyhatása

A levendulát széles körben alkalmazzák gyógynövényként.

Kevés növény dicsekedhet ilyen mértékű nyugtató és relaxáló hatással.

A levendulaolaj alkotóelemei hatásosak a hiperaktivitás, az álmatlanság, szélszorulás, baktériumok, gombák, fogíny-mikrobák, penész valamint (fenyő-, kakukkfű-, menta-, rozmaring-, szegfűszeg- és fahéjolajjal keverve) a „Staff” baktériumként is ismert Staphyloccus baktérium ellen.

A növény alkotóelemei bizonyos típusú rák kezelésében is ígéretesek lehetnek, például egereknél csökkentették a mellrák-daganatokat. A levendula az impotencia ellenszere is lehet.

Mit tegyünk egy nagy csokor levendulával?

Ha friss: Vágjuk vissza a szárat, és helyezzük a csokrot egy váza friss vízbe. Azért, hogy meghosszabbítsuk az élettartamát, és hogy a lehető legtovább illatozzon, mindennap cseréljük ki a vizet. A víz egy kicsit olajos lesz, mert a szár levendulaolajat választ ki. A csokor, attól függően, hogy milyen gyakran cseréljük ki a vizet, és hova helyezzük azt, 7-10 napig is eltarthat.

Szárítás: Ha megszárítjuk a levendulát, az illat hosszú hónapokon át tart. Akasszuk fel a csokrot fejjel lefelé, közvetlen napfénytől távol. Minél szellősebb a hely, annál jobban és gyorsabban szárad. Amikor már megszáradt, a csokrot felfelé is lehet állítani. A levendula felakasztásához kitűnő hely a ruhásszekrény. A csokor szépen fog megszáradni, és csodálatos illatot ad a ruháknak.

Gyógyításra:

* Rovarcsípésre kitűnő a levendulaforrázat.

* Szárított virággal és magokkal megtöltött kispárnákkal nyugodt az alvás, a főzet pedig megnyugtatja a megtépázott idegeket.

* A halántékokat levendulaolajjal bedörzsölve enyhíthető a fejfájás.

* Lefekvés előtti nyugtató tea készíthető belőle, rakjon három virágfejet forrásban lévő vízbe.

Ennivaló levendula…

* A friss levendulavirágokat zselészirupok valamint gyümölcssaláták, desszertek, tej és krémek ízesítésére is lehet használni.

* Csirkehúsok elkészítésénél rozmaring helyett is használható.

* A levendulafagylalt igazi ínyenc meglepetés, hiszen az íze is fantasztikus, különösen eperrel, limonádéba vagy borba keverve.


Forrás: astronet.hu

Szólj hozzá!

Címkék: álmatlanság fejfájás levendula daganat gyógynövények relaxáló szélszorulás levendulaolaj baktériumok gombák rovarcsípés

A bejegyzés trackback címe:

https://wellnes.blog.hu/api/trackback/id/tr59415093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása