AJÁNLÁSOK

Wellness

Legyünk frissek, üdék, kívánatosak

Életmód

Gyógynövények

Betegségek

Táplálkozás

Wellnes Szállás

Testápolás

Utolsó kommentek

A vitaminok és az érelmeszesedés

2008.04.09. 14:01 welltina


Amikor a vitaminokra és a különféle ásványi anyagokra gondolunk, miniatűr lovagokat képzelhetünk, akik minden erővel azon igyekeznek, hogy szervezetünk várát megóvják a gonosz támadóktól.


Testünk felépítése olyan bonyolult, hogy működés közben folyamatosan képződnek hibák, melyek, megfelelő védelmi rendszer hiányában futótűzként terjednének és a szervezet létét fenyegetnék.  

A szabad gyökök olyan agresszív, könnyen reakcióba lépő molekulák, amelyek egészséges emberben is állandóan keletkeznek. Kis mennyiségben szükségünk is van rájuk, mert részt vesznek a szervezet védekező rendszerében, például a baktériumok elleni harcban.

Nagyobb mennyiségben azonban károsak, mert támadják a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat és a szervezet örökítőanyagát is.
A káros szabad gyökök ellen hatékony harcot folytat szervezetünk antioxidáns rendszere.

Antioxidánsnak nevezzük azokat az anyagokat, melyek a szabadgyököket, amelyek a káros oxidációs folyamatokat elősegítik, semlegesíteni tudják, illetve az általuk beindított láncreakciókat (futótüzeket) megállítják.

Amikor az antioxidáns és a káros oxidációs folyamatok egyensúlya megbomlik a szervezetben oxidatív stresszről beszélünk.

A szabadgyökök és más agresszív molekulák a kórosan felszaporodott vérzsírokkal együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy ereink idejekorán rugalmatlanná, zsírossá, majd meszessé váljanak.

Az érelmeszesedés megfelelő antioxidáns védelmi rendszer hiányában hamar megtámadja az ereket, melynek első jelei már tinédzserkorban kimutathatóak. A folyamat az életkor előrehaladásával egyebek között korai infarktushoz, agyvérzéshez, impotenciához, látásromláshoz, emésztési zavarokhoz vezet.

Az antioxidánsok közé tartozik az A, C és E vitamin, a glutathion, az a-liponsav, a karotenoidok, nyomelemek, mint a réz, a cink és a szelén, a koenzim-Q és egyes ko-faktorok, mint a folsav, a húgysav, az albumin, a B1, B2, B6 és a B12 vitamin.

A helytelen táplálkozási szokások következtében kialakuló nem megfelelő vitamin és nyomelem ellátottság elsősorban betegségekkel, pl. cukorbetegséggel társulva elősegítheti a korai érelmeszesedés kialakulását.

Az oxidatív károsodás elleni védelem legkézenfekvőbb módjának az tűnik, hogy antioxidánsokat, elsősorban természetes antioxidánsokat adagoljunk azokban a kórállapotokban, amelyekben oxidatív stressz károsítja a szerveket.

Addig azonban, amíg átfogó orvosi vizsgálatok alapján nem születik egybehangzó szakmai vélemény a vitamin és nyomelem adagolás szükségességéről és módjáról oxidatív stresszben és az érelmeszesedés kialakulásának meggátlásában és lassításában, alkalmazzunk mindig olyan táplálékkiegészítőket, melyekben vitaminok és ásványi anyagok vannak, de mennyiségük nem haladja meg az ajánlott maximális napi dózist.

Dr. Rosta Klára,
Semmelweis Egyetem
Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai
és Pathobiokémiai Intézet


Forrás: házipatika.hu

Szólj hozzá!

Címkék: betegségek antioxidáns ásványianyagok érelmeszesedés szabadgyökök viataminok oxidatív

A bejegyzés trackback címe:

https://wellnes.blog.hu/api/trackback/id/tr87415138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása