Ez a szerény, de kedves küllemű virág nemcsak illatos - kellemes aromája nyugtat is.
Milyen is a levendula?
A növény 90 centiméteres magasságra is megnőhet, de törpeváltozatai is léteznek, amelyek csak
Gyógyhatása
A levendulát széles körben alkalmazzák gyógynövényként.
Kevés növény dicsekedhet ilyen mértékű nyugtató és relaxáló hatással.
A levendulaolaj alkotóelemei hatásosak a hiperaktivitás, az álmatlanság, szélszorulás, baktériumok, gombák, fogíny-mikrobák, penész valamint (fenyő-, kakukkfű-, menta-, rozmaring-, szegfűszeg- és fahéjolajjal keverve) a „Staff” baktériumként is ismert Staphyloccus baktérium ellen.
A növény alkotóelemei bizonyos típusú rák kezelésében is ígéretesek lehetnek, például egereknél csökkentették a mellrák-daganatokat. A levendula az impotencia ellenszere is lehet.
Mit tegyünk egy nagy csokor levendulával?
Ha friss: Vágjuk vissza a szárat, és helyezzük a csokrot egy váza friss vízbe. Azért, hogy meghosszabbítsuk az élettartamát, és hogy a lehető legtovább illatozzon, mindennap cseréljük ki a vizet. A víz egy kicsit olajos lesz, mert a szár levendulaolajat választ ki. A csokor, attól függően, hogy milyen gyakran cseréljük ki a vizet, és hova helyezzük azt, 7-10 napig is eltarthat.
Szárítás: Ha megszárítjuk a levendulát, az illat hosszú hónapokon át tart. Akasszuk fel a csokrot fejjel lefelé, közvetlen napfénytől távol. Minél szellősebb a hely, annál jobban és gyorsabban szárad. Amikor már megszáradt, a csokrot felfelé is lehet állítani. A levendula felakasztásához kitűnő hely a ruhásszekrény. A csokor szépen fog megszáradni, és csodálatos illatot ad a ruháknak.
Gyógyításra:
* Rovarcsípésre kitűnő a levendulaforrázat.
* Szárított virággal és magokkal megtöltött kispárnákkal nyugodt az alvás, a főzet pedig megnyugtatja a megtépázott idegeket.
* A halántékokat levendulaolajjal bedörzsölve enyhíthető a fejfájás.
* Lefekvés előtti nyugtató tea készíthető belőle, rakjon három virágfejet forrásban lévő vízbe.
Ennivaló levendula…
* A friss levendulavirágokat zselészirupok valamint gyümölcssaláták, desszertek, tej és krémek ízesítésére is lehet használni.
* Csirkehúsok elkészítésénél rozmaring helyett is használható.
* A levendulafagylalt igazi ínyenc meglepetés, hiszen az íze is fantasztikus, különösen eperrel, limonádéba vagy borba keverve.
Forrás: astronet.hu
Utolsó kommentek