AJÁNLÁSOK

Wellness

Legyünk frissek, üdék, kívánatosak

Életmód

Gyógynövények

Betegségek

Táplálkozás

Wellnes Szállás

Testápolás

Utolsó kommentek

A hasi elhízás - érdemes rá odafigyelni

2008.05.27. 10:53 welltina

 

Milyen betegségeket okozhat a hasi elhízás?

A hasi elhízás akkor is a koszorúér-betegség súlyos kockázati tényezője, ha még nem jár lényeges testsúlytöbblettel. A most befejeződött szívgyógyász világkongresszus egyik ülésszakán ezt a sokak számára kellemetlen felismerést hangsúlyozták a szakorvosok.

A legújabb adatok szerint az emberi történelem során először több Földünkön az elhízott ember, mint az éhező, vagyis - a mezőgazdasági válság ellenére - a kövérek világában élünk.

 
 

A Buenos Aires-i világkongresszus előadói kiemelték annak fontosságát, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázataként megjelenő elhízásban a zsírszövet megoszlása igen jelentős szempont. Előfordulhat az is, hogy a testtömeg-index a normális értéktartományban helyezkedik el, de ha felhalmozott zsír a hasüregben található, az infarktus kockázata nőtt.
 
Ráadásul az érelmeszesedés kockázati tényezői közül az elhízás ritkán jár egyedül. Gyakori az úgynevezett szív és anyagcsere tünetegyüttes: a magas vérnyomás és a kóros vérzsírszint, a kezdődő vagy már kialakult cukorbetegség kíséri a hasi elhízást.
 
Ez azt jelenti, hogy ezeket párhuzamosan, együtt kell kezelni. Arra is rámutattak a kutatók, hogy az egyes tényezők javulása a többi rizikófaktort ugyancsak kedvező irányba mozdítja el: a testsúly alapos csökkentése például a vérnyomást és a vércukor szintjét is javítja. A hasi elhízás kezelése megfelelő étrendi változtatásokat igényel, de az utóbbi időben olyan gyógyszer is megjelent, amely ugyancsak jó hatású a szív és anyagcsere tünetegyüttes többi elemére is. 

Forrás: hvg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség elhízás életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://wellnes.blog.hu/api/trackback/id/tr16489857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása