AJÁNLÁSOK

Wellness

Legyünk frissek, üdék, kívánatosak

Életmód

Gyógynövények

Betegségek

Táplálkozás

Wellnes Szállás

Testápolás

Utolsó kommentek

A sokoldalú D-vitamin

2008.08.18. 05:17 welltina

 

A hosszú élet titka: D-vitamin

A D-vitaminhiányos felnőttek körében nagyobb a valószínűsége annak, hogy korábban halnak meg, mint azok, akiknek vérében magas a "napfényvitamin" szintje - állítják amerikai kutatók tanulmányukban.

 

 

A jelentés azt követően látott napvilágot, hogy az elmúlt időszakban számos vizsgálat utalt a D-vitamin védő hatására szívbetegségeknél, különböző ráktípusoknál, diabétesznél és tuberkulózisnál.

Az Erin Michos, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport 13.331 felnőttet tanulmányozott átlagosan 8,7 évig. Azoknak, akiknek alacsony volt a D-vitamin szintjük, 26 százalékkal nagyobb volt a halálozási kockázatuk a tanulmány időtartamán belül, mint azoknak, akiknél ez a koncentráció magas volt.

A kutatók arra is találtak adatokat, hogy a D-vitamin segít alacsonyan tartani a vérnyomást, csökkenteni a gyulladásokat és mozgósítani az immunrendszert. A szakemberek a milliliterenkénti 28 nanogrammnál több D-vitamint tartják elegendőnek, ám az amerikai nők és férfiak mintegy 40 százalékának ennél alacsonyabb a vitaminszintje.

Michael Melamed, a kutatócsoport egyik tagja úgy véli, a D-vitamin a szervezet hírvivő rendszerének része, ezért alkalmas annyi különböző dologra. Egy másik, az Annals of Rheumatic Diseases című szaklapban megjelent tanulmányban londoni kutatók a nők által tapasztalt krónikus fájdalmat hozzák összefüggésbe a D-vitamin hiányával. Elina Hyppönen, a londoni Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa kutatócsoportjával hétezer olyan 45 éves férfit és nőt vizsgált Angliában, Skóciában és Walesben, akik krónikus fájdalomról számoltak be. A fájdalomnak a D-vitamin alacsony szintjével való összefüggését csak nőknél tapasztalták a kutatók, ezért feltételezik, hogy a hormonok hatása is érvényesül valamilyen formában.

Azt nem sikerült tisztázni, hogy a vitamin bevitelével csökkenthető-e a fájdalom, ám a szakemberek bizonyos állapotokban javasolják a vitaminpótlást: ilyen a terhesség és az időskor. A többieknek tejtermékek, hal, tojás étrendbe illesztését ajánlják - és természetesen némi napfényt is.

Forrás: privatbankar.hu

 

A D vitamin természetes forrásai:

halmájolaj, vaj, tojássárgája, máj, napfény, tejtermékek, hús, hal, bab, gyümölcsök.

A D-vitamin zsíroldékony vitamin, másik neve a kalciferol. Ez a vitamin is képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. Az elővitamin képzésében viszont a koleszterinnek van fontos szerepe, tehát néha ennek a vegyületnek is van hasznos tulajdonsága. Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken.
Kétféle D-vitamin különböztetünk meg: a D2 és a D3 vitamint. D2 vitamint tartalmaznak inkább a növények, vegyesen mindkettőt pedig az állati eredetű élelmiszerek. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is.

 

Forrás: hazipatika.com

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség koleszterin vérnyomás időskor diabétesz d vitamin szívbetegségek tuberkulózis vitaminpótlás kalciferol

A bejegyzés trackback címe:

https://wellnes.blog.hu/api/trackback/id/tr58619564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása