AJÁNLÁSOK

Wellness

Legyünk frissek, üdék, kívánatosak

Életmód

Gyógynövények

Betegségek

Táplálkozás

Wellnes Szállás

Testápolás

Utolsó kommentek

A világ tíz legegészségesebb élelmének listája

2008.10.21. 05:37 welltina

 

Amerikai tudósok és dietetikusok, többek közt a Yale és a Stanford Egyetem professzorai szerint a világ tíz legegészségesebb éelemiszerei a következők:

Cékla
Miért egészséges? Alkotóelemei csökkentik a vér homociszteinszintjét, amely az érfalak meszesedését okozza. Természetes színezőanyaga pedig csökkenti a rák kialakulásának esélyét.
Hogy együk? Gyökere és levele egyaránt fogyasztható. Gumóját, amelyből céklasalátát főzünk, inkább nyersen lereszelve, olívaolajjal, citrom levével ízesítve együk.

Aszalt szilva
Miért egészséges? Segíti az emésztést, de amellett fontos antioxidáns, megköti a rákos daganatot okozó szabadgyököket.
Hogy együk? Előételnek kiváló, ha vékony sonkaszeletbe tekerjük, átszúrjuk egy fogpiszkálóval, majd forró sütőben kisütjük.

Gránátalma
Miért egészséges? A Közel-Keleten már régóta ismert almaszerű gyümölcs hatóanyaga jelentősen csökkenti a vérnyomást, és fokozza a véráramlást a szívben.
Hogy igyuk? Százszázalékos formában, levét kipréselve, esetleg rosttal együtt. Ne hígítsuk, ne cukrozzuk.

Mángold
Miért egészséges? Ezen kínai kelhez hasonlító növény hatóanyagai, a karotinoidok megvédik a szem retináját az öregedés hatásaitól, a beépülő pigmentanyagok megszűrik a káros sugarakat.
Hogy együk? Vágjuk csíkokra a leveleket, forrósított olíván pirítsuk 5-7 percig, frissen sült húsokat, halat körítsünk vele.

Porcsin
Miért egészséges? A Magyarországon ritkán fogyasztott zöldség húsos levelei tartalmazzák a legtöbb omega–3 zsírsavat, amely a szívbetegségek ellen véd. Ráadásul 20-30-szor több rákot pusztító melatonin van benne, mint bármelyik másik zöldségben.
Hogy együk? Salátának a legjobb, ropogós, lédús, enyhén citromos ízű.

Fahéj
Miért egészséges? A fahéj segít kordában tartani a vércukorszintet, napi egy gramm a fűszernövényből jelentősen javítja a kettes típusú cukorbetegek állapotát, ráadásul a káros koleszterin szintjét is csökkenti.
Hogy együk? Őrölve kapható, nem kell vele mást tenni, mint rászórni a reggeli müzlire vagy bele a délutáni kávéba.

Káposzta
Miért egészséges? Sulforafan nevű hatóanyaga segíti a rákos sejtek pusztításáért felelős enzimeket.
Hogy együk? A káposzta elkészítésének számtalan módja van Európában, a leghatékonyabb mégis nyersen, apróra reszelve, salátában (keleti recept mellékelve).

Guajáva
Miért egészséges? Ennek az enyhén savanykás trópusi gyümölcsnek a legmagasabb a likopintartalma, amely a rák megelőzésében segít. Ugyanakkor magas, 63 százalékos rosttartalma az emésztést könnyíti.
Hogy együk? Az egész gyümölcsöt héjastól, magostól. Csak a héjában több a C-vitamin, mint egy egész narancs húsában.

Goji cseresznye
Miért egészséges? Ez a mazsola nagyságú déligyümölcs a szeder és a cseresznye között félúton ráksejteket pusztító anyagokat tartalmaz, és fokozza az inzulintermelést, ami fontos a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.
Hogy együk? Keverjük joghurtba vagy szórjuk a müzlibe.

Tökmag
Miért egészséges? A legegyszerűbb módja a magnéziumbevitelnek, ami a szívproblémák megelőzésében játszik nagy szerepet.
Hogy együk? Akár héjastul is, nyersen vagy pörkölve.
Tökmagkrém: Előételnek is kiváló, pirítósra, zöld salátával. A tisztított, megpirított tökmagot olívaolajjal turmixba tesszük, ízlés szerint sóval, borssal, citrom levével ízesítjük, majd alaposan összekeverjük. Hűtőben sokáig eláll, kenyérrel szendvicskrémnek is kiváló.


Forrás: blikk.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://wellnes.blog.hu/api/trackback/id/tr92723014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása