Tudtad, hogy a zöldségek és gyümölcsök színéért felelős vegyületek sokat segítenek a fogyásban és egészséged megőrzésében is?
A természet ajándékai
A zöldségfélék és a gyümölcsök többsége energiaszegény, magas víztartalommal rendelkezik, a bennük lévő szerves savak és a könnyen hasznosuló gyümölcscukor együttes hatásának köszönhetően pedig frissítő hatásúak is. A kutatások azt bizonyítják, hogy a növényekben lévő összetevők együttes hatásának köszönhetően lényegesen csökkentheted a koszorúér-betegségek, a szívinfarktus, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A zöldségekben és gyümölcsökben található több mint ötezer ismert flavonoid között vannak olyanok, amelyek csökkentik a vér koleszterinszintjét, mások gátolják a vérben az LDL koleszterin oxidációját, de olyanok is vannak, amelyek különböző módon kifejtett hatásuk révén gátolják a kóros vérrögképződést.
A legjobb, ha minden csoportból elfogyasztasz naponta legalább egy-egy gyümölcsöt, mert a szervezetedbe kerülve fel is erősítik egymás hatását.
A színek gyógyító ereje
Narancssárga
Ha narancssárga gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz, például sárgarépát, sárgabarackot, mangót, sütőtököt, a bennük található karotinnak köszönhetően biztosíthatod a szervezeted számára szükséges A-vitamint, így sokat tehetsz többek között látásodért és bőrödért.
Lilásvörös
A lila és sötétvörös gyümölcsökben és zöldségekben antociánok és polifenolok találhatók, melyek szintén erős antioxidáns és szabadgyök-megkötő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha meg akarod magad óvni a rákos megbetegedésektől, egyél nagyon sok szőlőt, epret, málnát, áfonyát, ribizlit, padlizsánt, lilakáposztát, meggyet, illetve igyál minden nap egy deci vörösbort.
Sárga és narancssárga
A sárgadinnye, az őszibarack, a mandarin, a narancs és a grépfrút a flavonoidoknak és a béta-kriptoxantin nevű vegyületeknek köszönhetik színüket, melyek erős antioxidánsok, megerősítik az érfalakat, csökkentik a gyulladásokat, védik a májat, és stabilizálják az immunrendszert is.
Zöld
A zöld növények – brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, kelkáposzta – glükozinolátokat, izotiocianátokat és indolokat tartalmaznak, melyek különösek a daganatok megelőzésében játszanak szerepet.
Sárgászöld
A sárgászöld növények, mint a spenót, a sóska, az avokádó és a sárgadinnye, luteint és zeaxantint tartalmaznak, így nagyon hatásosak például az időskori csökkentlátás meggátolásában.
Vörös
A vörös növényekben – paradicsom és rokonai, görögdinnye – található likopin erőteljes antioxidáns, ami nagymértékben csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Fehér
A fehér és zöld színű zöldségek, a vörös- és lilahagyma, a metélőhagyma és a fokhagyma allil-szulfidokban gazdagok, melyek csökkentik a koleszterinszintet, és segítenek megelőzni a daganatos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Forrás: femina.hu
Utolsó kommentek