AJÁNLÁSOK

Wellness

Legyünk frissek, üdék, kívánatosak

Életmód

Gyógynövények

Betegségek

Táplálkozás

Wellnes Szállás

Testápolás

Utolsó kommentek

Zsírégető, szívvédő, rákmegelőző zöldségek, gyümölcsök

2008.03.11. 06:44 welltina

Tudtad, hogy a zöldségek és gyümölcsök színéért felelős vegyületek sokat segítenek a fogyásban és egészséged megőrzésében is?

A természet ajándékai

A zöldségfélék és a gyümölcsök többsége energiaszegény, magas víztartalommal rendelkezik, a bennük lévő szerves savak és a könnyen hasznosuló gyümölcscukor együttes hatásának köszönhetően pedig frissítő hatásúak is. A kutatások azt bizonyítják, hogy a növényekben lévő összetevők együttes hatásának köszönhetően lényegesen csökkentheted a koszorúér-betegségek, a szívinfarktus, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A zöldségekben és gyümölcsökben található több mint ötezer ismert flavonoid között vannak olyanok, amelyek csökkentik a vér koleszterinszintjét, mások gátolják a vérben az LDL koleszterin oxidációját, de olyanok is vannak, amelyek különböző módon kifejtett hatásuk révén gátolják a kóros vérrögképződést.
A legjobb, ha minden csoportból elfogyasztasz naponta legalább egy-egy gyümölcsöt, mert a szervezetedbe kerülve fel is erősítik egymás hatását.


A színek gyógyító ereje

Narancssárga

Ha narancssárga gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz, például sárgarépát, sárgabarackot, mangót, sütőtököt, a bennük található karotinnak köszönhetően biztosíthatod a szervezeted számára szükséges A-vitamint, így sokat tehetsz többek között látásodért és bőrödért.

Lilásvörös

A lila és sötétvörös gyümölcsökben és zöldségekben antociánok és polifenolok találhatók, melyek szintén erős antioxidáns és szabadgyök-megkötő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha meg akarod magad óvni a rákos megbetegedésektől, egyél nagyon sok szőlőt, epret, málnát, áfonyát, ribizlit, padlizsánt, lilakáposztát, meggyet, illetve igyál minden nap egy deci vörösbort.

Sárga és narancssárga

A sárgadinnye, az őszibarack, a mandarin, a narancs és a grépfrút a flavonoidoknak és a béta-kriptoxantin nevű vegyületeknek köszönhetik színüket, melyek erős antioxidánsok, megerősítik az érfalakat, csökkentik a gyulladásokat, védik a májat, és stabilizálják az immunrendszert is.

Zöld

A zöld növények – brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, kelkáposzta – glükozinolátokat, izotiocianátokat és indolokat tartalmaznak, melyek különösek a daganatok megelőzésében játszanak szerepet.

Sárgászöld

A sárgászöld növények, mint a spenót, a sóska, az avokádó és a sárgadinnye, luteint és zeaxantint tartalmaznak, így nagyon hatásosak például az időskori csökkentlátás meggátolásában.

Vörös

A vörös növényekben – paradicsom és rokonai, görögdinnye – található likopin erőteljes antioxidáns, ami nagymértékben csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Fehér

A fehér és zöld színű zöldségek, a vörös- és lilahagyma, a metélőhagyma és a fokhagyma allil-szulfidokban gazdagok, melyek csökkentik a koleszterinszintet, és segítenek megelőzni a daganatos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Forrás: femina.hu

2 komment

Címkék: gyümölcs táplálkozás zöldség antioxidáns flavonoid

A bejegyzés trackback címe:

https://wellnes.blog.hu/api/trackback/id/tr78374731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csabi · http://www.bernhardt-fashion.hu/ 2008.03.11. 20:50:33

Nincs ez egy kicsit túlbonyolítva?

welltina 2008.03.12. 12:10:57

Úgy gondolom, nincs.
"A legjobb, ha minden csoportból elfogyasztasz naponta legalább egy-egy gyümölcsöt, mert a szervezetedbe kerülve fel is erősítik egymás hatását."
- ezt azt hiszem nem mindenki tudja folyamatosan megtenni, de a rendszeres zöldség-gyümölcs fogyasztásának jó hatása már régen bizonyított, a fentiekben csak néhány jelentős hatás van kiemelve.
süti beállítások módosítása