AJÁNLÁSOK

Wellness

Legyünk frissek, üdék, kívánatosak

Életmód

Gyógynövények

Betegségek

Táplálkozás

Wellnes Szállás

Testápolás

Utolsó kommentek

A vitaminok korai halál okoznak?

2008.04.17. 09:54 welltina

Meglepő hír jelent meg a vitaminok szedésével kapcsolatban.

Dán kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy hogy nincs "meggyőző bizonyíték" arra, hogy az antioxidánsok segítenek meghosszabbítani az életet. Viszont vannak közöttük olyanok, amelyek "növelik a halálozást".

Óvatosan a vitaminnal - korai halált okozhat!

Milliók szednek naponta vitamint abban a reményben, hogy egészségesebbek lesznek tőle. Pedig lehet, hogy ezzel éppen ellenkező hatást érnek el, és korai halált halnak - figyelmeztetnek dán kutatók.

A Koppenhágai Egyetem kutatói alapos munkát végeztek: áttanulmányoztak 67 vizsgálatot, amely ebben a témában 230 ezer egészséges ember bevonásával készült, és arra az eredményre jutottak, hogy nincs "meggyőző bizonyíték" arra, hogy az antioxidánsok segítenek meghosszabbítani az életet. Viszont vannak közöttük olyanok, amelyek "növelik a halálozást".

Figyelmeztetésük szerint azok az egészséges emberek, akik antioxidánsokat, például A- és E-vitamint szednek, hogy megakadályozzák a rák kialakulását, ezzel megzavarják szervezetük védelmi rendszerét, így akár 16 százalékkal is növelik annak a veszélyét, hogy idejekorán halnak meg.

Bár vitamint rengetegen szednek - csak Nagy-Britanniában 330 millió fontos (103,3 milliárd forintos) ez a piac - kevés kutatást végeztek e divat hosszú távú egészségügyi hatásairól.
Éppen ezért a brit egészségügyi minisztérium azonban már a dán jelentés közzététele előtt figyelmeztetett: egészségesebb, ha kiegyensúlyozott étrend eredményeként juttatják be az emberek a szervezetükbe a szükséges vitamin-mennyiséget. Azt is tanácsolták, hogy lehetőleg senki ne szedjen nagy adagban ilyen táplálék-kiegészítőket.

A dán tudósok azonban hangsúlyozzák, hogy kizárólag a mesterséges kiegészítők lehetnek veszélyesek, azok a vitaminok nem, amelyek természetes formában megtalálhatóak a zöldségekben és gyümölcsökben.
Kutatásuk szerint az A-vitamin szedése 16, a béta karotiné 7, az E-vitaminé 4 százalékkal növeli az idő előtti halál veszélyét az egészséges embereknél. Bár a C-vitaminnak nincs jelentős káros hatása, arra sincs bizonyíték, hogy segítene a betegségek megelőzésében - holott ezt rendszeresen szedi rengeteg ember, hogy elkerülje a megfázást és az influenzát.

Forrás: inforádió.hu


Elhiszem, hogy jobb, ha természetes táplálékkal kerül a szervezetbe minden szükséges vitamin.
Azonban ma már annyi mesterséges ételt eszünk,  és sajnos nagyon kevés nyers zöldséget, gyümölcsöt, és ezért véleményem szerint pótolnunk kell a hiányzó anyagokat.

Itt is mint sok másból kerülni kell a túlzásokat, és akkor talán nem lesz gond.





 

1 komment

Címkék: táplálkozás vitamin antioxidáns

A bejegyzés trackback címe:

https://wellnes.blog.hu/api/trackback/id/tr14429431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisbaratod · http://kisbaratod.wordpress.com 2008.04.19. 09:28:50

Jó téma, mert napjainkban inkább koplalnak az emberek, hogy lefogyjanak és közben azt hiszik, hogy mindenféle tablettával ugyanannyi vitamint be tudnak vinni, mintha megennének egy-egy zöldséget,gyümölcsöt.
süti beállítások módosítása